Motiveringsplicht van de rechters

Oorspronkelijk geplaatst door ViveLaBelgique Bekijk bericht
Gezien jij in jouw besluiten aan de rechtbank aangeeft welke reden de rechter dient te volgen lijkt het mij dat jij jezelf boven de rechters plaatst.
Neen dit is verplichtend ,men noemt dit het beschikkend gedeelte van besluiten.

De structuur van een conclusie is evenmin door de wetgever voorgeschreven. Doorgaans bestaan conclusies uit een motiverend en een beschikkend gedeelte. In de praktijk gaan veel partijen bij het neerleggen van opeenvolgende conclusies zo slordig te werk dat de rechter moeilijk kan uitmaken wat zij uiteindelijk vorderen. Daarom moet het beschikkend gedeelte “uitgewerkt” zijn. Met het uitgewerkte beschikkend gedeelte bedoelt de wetgever een kant-en-klaar dispositief voor de rechter indien hij de concluant gelijk geeft. Het dispositief dient volledig te zijn en dus niet te verwijzen naar bepaalde elementen in het motiverend gedeelte die als eis werden geformuleerd.De wetgever heeft zowel zin voor humor, muggenzifterij, kommaneuken, gebrek aan realiteitszin als juridisch inzicht. In een arrest van het Hof van Cassatie van 30 september 1996, A.C. 1996, 818, werd gesteld dat een eis die enkel voorkomt in het motiverende gedeelte van een conclusie zonder herhaald te worden in het beschikkend gedeelte een regelmatige eis is waarop de rechter antwoord dient te geven.


Het beschikkend gedeelte
Dit gedeelte van de conclusie wordt aangevat met een steeds terugkerende stijlclausule. ‘OM DEZE REDENEN en om alle anderen nog door de partijen of ambtshalve door de rechter aan te voeren, onder voorbehoud van alle recht en enige erkentenis (vaak met beroep op de onsplitsbaarheid van de bekentenis), BEHAGE HET DE RECHTBANK…’

Op deze woorden volgt het eigenlijk beschikkend gedeelte en in mijn geval was dat :

eerst aan te duiden precies waar de fout zat in mijn motiverend gedeelte waarin ik al mijn sterfhuisconstructies geval per geval verdedigde en dan over te gaan tot de strafmaat.
http://forum.politics.be/showpost.ph...&postcount=177
http://forum.politics.be/showpost.ph...&postcount=179
Dit had de rechtbank moeten doen

http://www.elfri.be/motiveringsplicht-van-de-rechter
__________________
Ik werd nooit betaald om de dingen juist te schrijven, maar wel om de juiste dingen te schrijven

Geen opmerkingen:

Een reactie posten